Lovasfelszerelés: mi kell, mi nem kell?

Milyen felszerlés kell a lovagláshoz?

Az első lovasórákra semmit sem kell beszerezni, minden van hozzá otthon.

 

Nadrág

Eleinte egy kényelmes farmárnadág, vagy más hosszúszárú nadrág teljesen elég. A testhezálló nadrágok kényelmesebbek, mert nem gyűrődnek be a lovas lába és a nyereg közé.Rövidnadrág nem jó a lovagláshoz, a bőrnyereg percek alatt kikezdi a comb, és a vádli bőrét. A későbbiekben, ha a lovas szándékai komolyak be lehet szerezni lovaglónadrágot.

Lovaglónadrág: 

 

Cipő

Első alkalmakra bármilyen zárt cipő megteszi (például tornacipő, edzőcipő, bakancs). Nyitott orrú cipő, szandál, vagy papucs nem megfelelő, mert ha rálép a ló a lovas lábára, csúnya sérüléseket lehet szerezni, illetve papucsban egyáltalán nem lehet lovagolni, mert leesik a lovas lábáról. Lovagláshoz biztonságosabb a lovaglócipő, vagy lovaglócsizma, mert a sarkuk meg van emelve, a lovas lába nehezebben tud átcsúszni a kengyelen, és beleszorulni. 

Sima talpú cipő: 

Lovagláshoz kevésbé alkalmas, könnyebben beszorul a kengyelbe eséskor, és alig védi a lábat ha rálép a ló.

Emelt sarkú cipő: 

Lovaglásra alkalmas, biztonságosabb.

 

Lovaglócsizma:

Lovaglózokni cipővel:

Mindkét képen látható lábbeli megfelelő viselet lovagláshoz.

 

Felsőruházat

Kerüljük a lebegő, nagy ruhákat (például poncsó; nagy, nylon esőkabát; derékra kötött pulcsi), mert balesetveszélyes, (beakadhat a nyeregbe) és sok ló fél tőlük. Fontos a réteges öltözködés, kint a lovaknál jobban fúj a szél, hidegebb van általában. Sima póló, pulcsi, mellény tökéletes a lovagláshoz, felesleges lovaglópólót és hasonlókat vásárolni. Gerincvédők kaphatóak, ezek viselése ajánlott, főleg terepen, ahol a lovas kemény, köves talajra is eshet, vagy bármi váratlan történhet. 

Gerincvédő mellény:

Motoros gerincvédő:

A mellény nagyob biztonságot nyújt, de a motoros fazon kényelmesebb.

 

Fej védelme

Gyerekeknek sisak viselése kötelező, felnőtteknek ajánlott. Az első alkalmakra biciklis, síelős, görkoris, akármilyen sisak megteszi, minden jobb, mint a semmi. "Kölcsönsisakjaink" vannak több méretben. A lovaglósisak neve kobak. A legtöbb kobak nagyobb ütésekre lett tervezve a biciklis sisakoknál, ezáltal jobban véd. 

Klasszikus, fekete lovaglókobak: 

 

 

Kesztyű

Lovaglókesztyű használata akkor indokolt, ha a lovas kezét kikezdi a kapaszkodó, vagy a szár (amivel a lovat irányítja). Ameddig ezzel nincs probléma, nem kell feltétlenül kesztyűt hordani. Hidegben bármilyen kesztyű megteszi, nem szükséges rögtön lovaglókesztyűt beszerezni.

Lovaglókesztyű: 

 

Hajviselet

A hosszú hajat össze kell fogni, nehogy beakadjon valamibe, vagy zavarja a lovast (a szemébe csapódik lovagláskor, beakad a felszerelésbe, vagy az ágakba terepen). Érdemes alul, a tarkónál összefogni fogni, hogy a sisak viselését ne akadályozza. 

Ékszerek

A lovak körül ékszerek viselése balesetveszélyes, és kényelmetlen. Kerüljük a gyűrűket, nyakláncokat, karkötőket, nagy, lógó fülbevalókat. A kicsi, "bedugós" fülbevalók nem zavarják a lovast.

 

Egyéb lovas felszerelések

A lovasboltokban sok további lovasfelszerelést lehet venni, például sarkantyút, ostort, vagy lovaglópálcát. Semmit se kell venni eleinte, ha valamilyen felszerelés indokolttá válik, azt biztosítunk a lovasnak. 

 

A képen a "nem megfelően öltözött lovas" látható: a lovas haja nincs összefogva, zavarhatja a lovaglásban. Nem visel sem kobakot, sem gerincvédőt, és sima talpú cipőben lovagol, így nagyobb esésnél a sérülés veszélye. Farmerban lovagol, aminek a belső oldalán varrás van, kisebesítheti a bőrt. Sem csizma, sem hopilet, sem zokni nem védi a vádliját, hamar lila csíkos lehet a kengyelszíj okozta becsípődések miatt. Nyakláncot és karkötőt visel, ami balesetveszélyes a lovak körül.

 

A képen a "megfelelően öltözött lovas" látható: a lovas haja copfba van fogva, így kevésbé zavarja, és kevésbé balesetveszélyes. Lovaglókobakot visel, és bár a képen nem látszik, a kardigán alatt gerincvédő is van rajta. Nem visel bő ruhákat, és ékszereket, amik beakadhatnak, vagy megijeszthetik a lovat. Lovaglónadrág van rajta, és lovaglócipő hopilettel. A kezében rövid lovaglópálca van.

 

Hidegben, melegben, esőben, sárban

Hidegben nagyon fontos a réteges öltözködés, erről már szó volt feljebb, a lovaknál általában hidegebb van, mint a házak között. Több vastag zokni, hótaposó, harisnya, nagy hidegekben még sínadrág is jól jöhet.

Melegben fontos a szellőzés, a gumicsizmában egy órát ki lehet bírni, de táborba egész napra kényelmetlen. Rövid nadrág, szandál, papucs még melegben sem alkalmas lovaglásra.

Esőben nagyon fontos az esőkabát, és ha van, akkor a vízállóbb melegítőnadrág is jól jöhet. Ilyenkor a barátunk a gumicsizma, mert nálunk óriási sár tud lenni. Nagy esőben nincs lovaglás, mert hamar felázik a talaj. Nagyobb eső utáni napokon se mindig tudunk lovagolni, amíg a föld fel nem szárad.

 

Hol lehet beszerezni a lovas felszereléseket?

A környéken az alábbi lovas termékeket is forgalmazó boltok, áruházak vannak:

Horze Lovasáruház: www.horze.hu (Dunakeszi)

Derby Lovasbolt: www.derbylovas.hu (Margit híd budai hídfőjénél)

Imagine Lovas Szakáruház: www.imaginelovas.hu (Szentendrei úton, a Szentlélek tértől pár perc)

Klp lovasfelszerelés: www.klp.hu

Decathlon: www.decathlon.co.hu (kezdőknek, gyerekeknek lovasfelszerelés itt van a legkedvezőbb áron)

Mirza Lovasbolt: www.facebook.com/mirzalovasbolt (Leányfalu)